Kuvia projektitöihin?

Projektityöt on kivoja! Saa tehdä työtä omaan tahtiin, usein itse valitusta aiheesta, ei tarvitse kuunnella open hölpötystä ja nykyään aika usein voi tehdä töitä koneella. Usein omaan työhön haluaa liittää kuvia, koska pelkkä teksti olisi vähän tylsä tuotos. Mutta mistä kuvat voi hankkia?

”Höh, Googlen kuvahausta tietenkin”, sanoo moni. Vai voiko sittenkään?

Tiesitkö, että kaikkia maailman kuvia koskee tekijänoikeudet? Kuvan ottajalla tai tekijällä on oikeus omiin kuviinsa, mikä tarkoittaa, että hän päättää missä, milloin ja mihin hintaan kuvia saa käyttää. Vaikka googlettamalla löytää jos minkäsorttista kuvaa, se ei tarkoita, että saat käyttää niitä vapaasti omassa projektituotoksessasi, joka esitellään muille julkisesti (perusopetus kun lasketaan julkiseksi).

”Äh, ihan tyhmää! Kaikkihan niin tekevät”, huutavat oppilaat.

Hätä ei ole tämän näköinen, sillä apu on lähellä. Creative Commons -lisenssillä varustettuja kuvia saa käyttää töissään, kunhan vain muistaa asianmukaisesti mainita kuvan yhteydessä tekijän tai oikeudenomistajan nimen. Haku onnistuu kätevästi Creative Commonsin hakukoneella tai muuttamalla Googlen kuvahaun käyttöoikeudet-asetukset sellaisiksi, että se hakee vain CC-lisensoituja kuvia.

Toinen vaihtoehto on ottaa netistä ihan mikä tahansa kuva JA selvittää, kuka kuvan oikeudet omistaa JA kysyä häneltä lupa (sähköpostilla, puhelimitse, savumerkein) kuvan käyttämiseen. Kuulostaa aika vaivalloiselta.

Kolmaskin vaihtoehto on olemassa. Ota kuva itse. Näin sinä omistat kuvasi tekijänoikeudet. (Ja jos haluat antaa muille mahdollisuuden käyttää kuvaasi, lisää niihin CC-lisenssi)

 

Tässä varmaan syntyy projektityö (lähde: World Bank Photo Collection, Flickr CC BY-NC-ND 2.0)

Tässä varmaan syntyy projektityö (lähde: World Bank Photo Collection, Flickr CC BY-NC-ND 2.0)

PS. Aikaisemmin tänä vuonna yhdysvaltalainen kuvatoimisto Getty Images päätti vapauttaa suuren osan kuvistaan ei-kaupallisiin tarkoituksiin:

”[I]ndividuals may embed images for non-commercial purposes on websites, blogs and in social media posts by simply clicking the embed icon beneath an available image and agreeing to our terms of use.”

Gettylla on kuvia val-ta-vas-ti. Ohjeet Gettyn kuvien käyttöön löytyy MPC.fi:n uutisesta. Jaredkin tykkää!

Embed from Getty Images